Начин на приготвяне
Измийте боба и го накиснете във вода за през нощта. Изплакнете и сипете в тенджера. Сипете вода и оставете да заври. Щом стане, махнете водата и сипете в глинено гърне.
Запечатайте свинския джолан от всички страни, оставете го при боба в гювеч.
Добавете нарязаните на ситно морков, чесън, лук и чушки. Сипете вода да покрие продуктите, около 2 пръста над тях. Добавете доматеното пюре, червен пипер и доматите. Овкусете със сол, джоджен и девесил.
Затворете гювеча с капак, укрепете с тесто (вода + 4-5 с.л. брашно)
Сложете свинското с боб в студена фурна и печете 2-3 часа на 150-160 градуса.
Фасулът със свински джолан в гърне е готов!