Начин на приготвяне
Първо извадете свинския джолан от хладилника, за да се отпусне за 20-тина минути преди приготвянето му.
Измийте месото добре и го сложете в достатъчно голям съд. Залейте го с вода, колкото да го покрива добре и овкусете с 3-4 лъжички сол, бахара и дафиновите листа.
Варете месото около 90 минути на умерен огън. Ако нивото на водата спадне, доливайте нова, защото джоланът винаги трябва да е покрит с течност.
Щом видите, че месото се отделя от кокала, свалете от огъня и оставете да престои за 10-тина минути. Включете фурната да загрява на 180 градуса.
Прехвърлете джолана в тава за печене, която е достатъчно дълбока. Под кожата и в пролуките сложете скилидките чесън, необелени и леко намачкани.
Натрийте го с черен пипер и малко сол. Полейте с виното и сипете 2-3 черпака от бульона на варенето.
Покрийте тавата с алуминиево фолио. Сложете джолана да се пече около 2 часа, като от време на време поглеждайте, за да не изври напълно течността.
След като изтекат тези два часа махнете фолиото и намажете джолана с мед. Сипете още 2-3 черпака бульон и печете още 30-тина минути.
Сервирайте печеното свинско с гарнитура по ваш избор - печени картофи, задушени зеленчуци, кисело зеле или каквото обичате.
Печеният свински джолан за мераклии е много вкусен.