Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Печен свински джолан за мераклии

Печен свински джолан за мераклии

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
260 мин.
Порции
2
"Който разбира, тук се спира - вижте рецептата за най-вкусния печен свински джолан в сайта"

Необходими продукти

  • свински джолан - 1 брой (около 1.3 кг с кост и кожа)
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • бяло вино - 200 мл
  • бахар - 3 - 4 зрънца
  • дафинов лист - 2 - 3 броя
  • черен пипер - на вкус
  • мед - 2 с.лъжици
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо извадете свинския джолан от хладилника, за да се отпусне за 20-тина минути преди приготвянето му.

Измийте месото добре и го сложете в достатъчно голям съд. Залейте го с вода, колкото да го покрива добре и овкусете с 3-4 лъжички сол, бахара и дафиновите листа.

Варете месото около 90 минути на умерен огън. Ако нивото на водата спадне, доливайте нова, защото джоланът винаги трябва да е покрит с течност.

Щом видите, че месото се отделя от кокала, свалете от огъня и оставете да престои за 10-тина минути. Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Прехвърлете джолана в тава за печене, която е достатъчно дълбока. Под кожата и в пролуките сложете скилидките чесън, необелени и леко намачкани.

Натрийте го с черен пипер и малко сол. Полейте с виното и сипете 2-3 черпака от бульона на варенето.

Покрийте тавата с алуминиево фолио. Сложете джолана да се пече около 2 часа, като от време на време поглеждайте, за да не изври напълно течността.

След като изтекат тези два часа махнете фолиото и намажете джолана с мед. Сипете още 2-3 черпака бульон и печете още 30-тина минути.

Сервирайте печеното свинско с гарнитура по ваш избор - печени картофи, задушени зеленчуци, кисело зеле или каквото обичате.

Печеният свински джолан за мераклии е много вкусен.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: