Edin.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Печено Свинско»Печен свински джолан за мераклии

Печен свински джолан за мераклии

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
453916k537
18/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
260 мин.
Порции
2
"Който разбира, тук се спира - вижте рецептата за най-вкусния печен свински джолан в сайта"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1 брой (около 1.3 кг с кост и кожа)
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • бяло вино - 200 мл
  • бахар - 3 - 4 зрънца
  • дафинов лист - 2 - 3 броя
  • черен пипер - на вкус
  • мед - 2 с.лъжици
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо извадете свинския джолан от хладилника, за да се отпусне за 20-тина минути преди приготвянето му.

Измийте месото добре и го сложете в достатъчно голям съд. Залейте го с вода, колкото да го покрива добре и овкусете с 3-4 лъжички сол, бахара и дафиновите листа.

Варете месото около 90 минути на умерен огън. Ако нивото на водата спадне, доливайте нова, защото джоланът винаги трябва да е покрит с течност.

Щом видите, че месото се отделя от кокала, свалете от огъня и оставете да престои за 10-тина минути. Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Прехвърлете джолана в тава за печене, която е достатъчно дълбока. Под кожата и в пролуките сложете скилидките чесън, необелени и леко намачкани.

Натрийте го с черен пипер и малко сол. Полейте с виното и сипете 2-3 черпака от бульона на варенето.

Покрийте тавата с алуминиево фолио. Сложете джолана да се пече около 2 часа, като от време на време поглеждайте, за да не изври напълно течността.

След като изтекат тези два часа махнете фолиото и намажете джолана с мед. Сипете още 2-3 черпака бульон и печете още 30-тина минути.

Сервирайте печеното свинско с гарнитура по ваш избор - печени картофи, задушени зеленчуци, кисело зеле или каквото обичате.

Печеният свински джолан за мераклии е много вкусен.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: