Начин на приготвяне
В купа се смесват червеният, черният пипер, чесънът на прах, риганът, мащерката и три супени лъжици олио.
Сместа се обърква и с нея се намазват джоланите, които първо са поръсени със сол. Слагат се в найлонова торбичка или съд с похлупак и се оставят в хладилника за около три часа.
Картофите се обелват, нарязват и слагат в гювеча. Към тях се прибавят нарязаните лук, моркови и разрязаната на две глава чесън.
Поръсват се със сол и останалото олио след което се объркват. Отгоре им се поставят овкусените джолани. В гювеча се налива малко вино, слагат се два дафинови листа и няколко зрънца бахар.
Слага се капакът на глиненият съд, след което се поставя в студена фурна. Ястието се пече първите 30 минути на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180.
Гювечът с картофи и свински джолан е готов.