Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Джолан с картофи и гъби в гювеч

Джолан с картофи и гъби в гювеч

Джолан с картофи и гъби в гювеч
Снимка: Даниела Русева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"За тази гозба винаги ще се намери място на трапезата"

Необходими продукти

  • свински джолан - 1.3 кг /заден/ с кост и кожа
  • картофи - 10 бр. /не големи/
  • гъби - 250 г шийтаке
  • бяло вино - 150 мл
  • лук - 2 бр. /големи глави/
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • зеленчукова подправка - 1 ч.л.
  • черен пипер - 10 зърна
  • сол - 1 ч.л.
  • бахар - 5 - 6 зърна
  • дафинов лист - 3 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • вода - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте джолана, направете разреши и поствете скилидки чсън в тях. Натрийте шпикования джолан от всички страни с червевн пипер и сол, а после и със зехтин.

Поставете го в голяма купа с капак и оставете свинското да се маринова 4-5 часа.

Наредете филийки лук на дъното на глинен гювеч. Сложете върху тях месото, а около него - обелени картофите, цели.

Овкусете със зеленчуковата подправка, дафиновия лист, зрънца черен пипер и бахар, както и бялото вино.

Сложете гювеча в студена фурна, включете я на 180 градуса и печете за 120 минути с вентилатор.

След като времето отмине, сложете гъбите, посолени. Затворете капака на гювеча със свинския джолан и запечете за допълнителни 40 мин. След тях, махнете капак и печет от 5 минути.

Накрая поръсете джолана с картофи с пресен магданоз.

Сервирайте порция от джолана с картофи и гъби в гювеч.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: