edin.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманици»Класически тутманик от старите тефтери

Класически тутманик от старите тефтери

Класически тутманик от старите тефтери
Снимка: Христинка Колева
1 / 2
24/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции6
"Какви вкусотии имало в старите тефтери - вижте например тутманика"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко и в него се разтваря маята заедно със захарта.

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят яйцата без единия жълтък, солта, разтворената мая, киселото мляко и олиото.

Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя да втаса.

Свинската мас се смесва с олиото и леко се затоплят.

Втасалото тесто се разточва на голям правоъгълник. Намазва се с двата вида мазнини и се поръсва с натрошеното сирене.

Кората се навива на руло, което се усуква и след това се навива на охлюв в тава с размер 26 сантиметра.

Тутманикът се оставя да втаса и след това се намазва с отделеният жълтък разреден с малко прясно мляко и няколко капки олио.

По желание се поръсва със сусам.

Тутманикът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 35-40 минути.

Да ви е вкусно! Класическият тутманик от старите тефтери е готов.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: