Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнена питка»Маймунски хляб с плънка

Маймунски хляб с плънка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
4513k
Маймунски хляб с плънка
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Запретвайте ръкави, че ви чака работа - цял маймунски хляб с плънка"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 800 г + още малко при замесването
  • суха мая - 10 г
  • пшеничен грис - 1 с.л.
  • вода - 300 мл хладка
  • зехтин - 4 с.л., ароматен
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л..
  • За гарниране
  • доматена паста - 320 мл за пица
  • пушено филе - 200 г
  • кашкавал - 150 г
  • кисели краставички - 3 бр. малки
  • гъби - 10 бр. от консерва
  • маслини - 15 бр. Каламата
  • царевица - 1/2 консерва
  • риган - 1 ч.л. суха билка
  • За соса
  • майонеза - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • подправка за пица - 1 ч.л., равна (готова)
  • зехтин - 2 с.л., за намазване на тавата
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа пресяваме брашното 2 пъти. Прибавяме солта и царевичния грис.

В хладката вода активираме маята със захарта. След като шупне, я изсипваме в кладенчето и добавяме от ароматния зехтин.

Те го овкусяват с времето и го използвам често при замесването на подобни тестени вкусотии.

Омесваме меко и еластично тесто. Обвиваме в намаслено фолио за свежо съхранение и го оставяме да удвои обема си.

През това време приготвяме плънката, като за целта нарязваме шунката и краставичките на кубчета.

Кашкавалът настъргваме на едро ренде, а маслините режем на ивички.

Прибавяме царевицата, поръсваме със сушен риган и разбъркваме съставките.

Набрашняваме плота с още малко брашно и замесваме за кратко още веднъж.

С намаслени ръце откъсваме от тестото топчета, с приблизително еднакъв размер, колкото малка мандарина.

Разстиламе с пръсти топката тесто и поставяме в средата от плънката.

Прищъпваме краищата като вързопче и го топваме в доматената паста.

В нея също има сушен риган.

В намаслена тавичка подреждаме топчетата с плънка.

Поръсваме с още малко риган и оставяме за 10 минути да почине тестото.

Фурната е на 160 градуса с вентилатор.

Печем домашния маймунски хляб до готовност.

Гарнираме маймунския хляб с плънка с чесново-майонезения сос.

Уточнение: Ароматния зехтин приготвям, като в шишето поставям клонче пресен риган и скилидки чесън.

С времето той се овкусява.

Доматената пасата приготвям от изварени домати, захар и подправка за пица – готова.

Този сос използвам за намазване на тестения блат.

Да ви е сладко!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: