Начин на приготвяне
В подходяща купа пресяваме брашното 2 пъти. Прибавяме солта и царевичния грис.
В хладката вода активираме маята със захарта. След като шупне, я изсипваме в кладенчето и добавяме от ароматния зехтин.
Те го овкусяват с времето и го използвам често при замесването на подобни тестени вкусотии.
Омесваме меко и еластично тесто. Обвиваме в намаслено фолио за свежо съхранение и го оставяме да удвои обема си.
През това време приготвяме плънката, като за целта нарязваме шунката и краставичките на кубчета.
Кашкавалът настъргваме на едро ренде, а маслините режем на ивички.
Прибавяме царевицата, поръсваме със сушен риган и разбъркваме съставките.
Набрашняваме плота с още малко брашно и замесваме за кратко още веднъж.
С намаслени ръце откъсваме от тестото топчета, с приблизително еднакъв размер, колкото малка мандарина.
Разстиламе с пръсти топката тесто и поставяме в средата от плънката.
Прищъпваме краищата като вързопче и го топваме в доматената паста.
В нея също има сушен риган.
В намаслена тавичка подреждаме топчетата с плънка.
Поръсваме с още малко риган и оставяме за 10 минути да почине тестото.
Фурната е на 160 градуса с вентилатор.
Печем домашния маймунски хляб до готовност.
Гарнираме маймунския хляб с плънка с чесново-майонезения сос.
Уточнение: Ароматния зехтин приготвям, като в шишето поставям клонче пресен риган и скилидки чесън.
С времето той се овкусява.
Доматената пасата приготвям от изварени домати, захар и подправка за пица – готова.
Този сос използвам за намазване на тестения блат.
Да ви е сладко!