Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят захарта, солта, маята, олиото, 2 яйца + 1 белтък и млеката. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя да втаса.
Тестото леко се премесва и от него се отделят 8 топки по 120 г. Топките се поставят в тава с размер 30 см, постелена с хартия за печене.
Останалото тесто се разделя на 4 равни части.
Всяка част се разточва на кръг с размер 26 см. Поставят се един върху друг, като между тях се маже с меко краве масло. Кръгът се разделя на 16 сектора.
В средата на всеки сектор се прави разрез, в който върхът се промушва през него. Получените листа се нареждат върху топките.
Питката се оставя да втаса.
Намазва се с отделения жълтък, смесен с капки прясно мляко и олио. Поръсва се със сусам.
Погачата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути.
Приятен апетит! Празничната погача за здраве е готова.