Начин на приготвяне
Морковите и керевизът се нарязват на ситно и се задушават до омекване до омекване с щипка сол и 2 супени лъжици от растителното масло, като през време на задушаването се добавя 2 – 3 супени лъжици топла вода.
Тиквичките се остъргват, нарязват се на кръгчета и се посоляват, след което се нареждат керемидообразно в намазана с мазнина тавичка. Наръсват се с черен пипер.
Прибавят се парченца дафинов лист и почистените от костилките маслини. Върху тях се слагат задушените корени, смесени със ситно нарязаните лук, магданоз и копър.
Покриват се с филийки от доматите и лимона (без кората и семките), посоляват се и се заливат с останалото растително масло.
Ястието се слага за 15 мин. в гореща фурна, след което се залива с ½ чаена чаша гореща вода и се пече още 15 мин.
Брашното се размива в малко студена вода, разрежда се с течност до 1 чаена чаша и се прибавя към ястието.
След като се пече още 5 – 6 мин. във фурната, ястието плакия се поднася с кисело мляко и зелена салата.