Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плакия»Плакия от тиквички и корени за супа

Плакия от тиквички и корени за супа

Плакия от тиквички и корени за супа
Снимка: Светлана
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Време е тази вкусна плакия да се появи и на вашата трапеза"

Необходими продукти

  • тиквички - 800 г
  • моркови - 3 бр.
  • керевиз - 1/2 глава
  • лук - 2 връзки
  • домати - 4 - 5 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • маслини - 15 - 20 бр.
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • магданоз - ½ китка
  • копър - ½ китка
  • лимони - 1 бр.
  • масло - ½ ч.ч. растително
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите и керевизът се нарязват на ситно и се задушават до омекване до омекване с щипка сол и 2 супени лъжици от растителното масло, като през време на задушаването се добавя 2 – 3 супени лъжици топла вода.

Тиквичките се остъргват, нарязват се на кръгчета и се посоляват, след което се нареждат керемидообразно в намазана с мазнина тавичка. Наръсват се с черен пипер.

Прибавят се парченца дафинов лист и почистените от костилките маслини. Върху тях се слагат задушените корени, смесени със ситно нарязаните лук, магданоз и копър.

Покриват се с филийки от доматите и лимона (без кората и семките), посоляват се и се заливат с останалото растително масло.

Ястието се слага за 15 мин. в гореща фурна, след което се залива с ½ чаена чаша гореща вода и се пече още 15 мин.

Брашното се размива в малко студена вода, разрежда се с течност до 1 чаена чаша и се прибавя към ястието.

След като се пече още 5 – 6 мин. във фурната, ястието плакия се поднася с кисело мляко и зелена салата.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: