Edin.bg»Рецепти»Гарнитури»Варен керевиз със сос и маслини по гръцки

Варен керевиз със сос и маслини по гръцки

Варен керевиз със сос и маслини по гръцки
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Вареният керевиз със сос може да бъде отлична гарнитура във всяка чиния"

Необходими продукти

  • керевиз - 2 глави и час от листата
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 - 2 глави
  • масло растително
  • брашно - 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 бурканче (или 3 - 4 домата)
  • бяло вино - 1 винена чаша
  • маслини - 100 г
  • магданоз
  • сол
  • лимонов сок - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеният керевиз се нарязва на тънки филийки. Настърганите на ренде морков и лук и ситно нарязаните листенца от керевиза се кипват в съд с 1 чаена чаша подсолена вода, след което се варят до омекване с добавка на 1 супена лъжица растително масло и се претриват през сито.

С полученото пюре и прецедения бульон се залива керевизът (ако е необходимо, се прибавя и малко вода, за да бъде покрит с течността).

Кипва се бавно и се вари на умерен огън, като се добавя и останалото растително масло.

Като омекне керевизът, се прибавят виното, размитото в студена вода брашно, доматеното пюре лимоновият сок, маслините и сол на вкус.

Ястието се кипва и след 5 – 6 мин. се оттегля от огъня. Наръсва се с магданоз. Поднася се топло или студено с прибавка на варени тестени изделия, полети с масло.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: