Начин на приготвяне
Почистеният керевиз се нарязва на тънки филийки. Настърганите на ренде морков и лук и ситно нарязаните листенца от керевиза се кипват в съд с 1 чаена чаша подсолена вода, след което се варят до омекване с добавка на 1 супена лъжица растително масло и се претриват през сито.
С полученото пюре и прецедения бульон се залива керевизът (ако е необходимо, се прибавя и малко вода, за да бъде покрит с течността).
Кипва се бавно и се вари на умерен огън, като се добавя и останалото растително масло.
Като омекне керевизът, се прибавят виното, размитото в студена вода брашно, доматеното пюре лимоновият сок, маслините и сол на вкус.
Ястието се кипва и след 5 – 6 мин. се оттегля от огъня. Наръсва се с магданоз. Поднася се топло или студено с прибавка на варени тестени изделия, полети с масло.