Начин на приготвяне
1. Обелете и нарежете лука и чесъна на дребно. Запържете ги до омекване в загретия на умерен огън шарлан.
През това време си обелете и нарежете или смелете доматите. Прибавете ги към лука и гответе 10-12 минути.
2. Сипете булгура и бъркайте 2-3 минути, след което налейте вода или зеленчукови бульон в съотношение 1:2, тоест на 1 обемна част булгур - 2 обемни части течност. Това важи за натрошени зърна в среден размер, но има и по-ситен булгур, както и по-едър на цели зърна, по тази причина се съобразете с изискванията за приготвяне на този вид, който използвате - обикновено е указано на пакета.
3. След като половината от течността се е поела, подправете ястието с накълцаните магданоз и джоджен, както и с черен пипер и още сол. Кимионът е по желание, аз го добавям, тъй като придава наистина ориенталски вкус и типичен аромат.
4. Дръпнете от огъня, захлупете с капак и оставете да си поеме и останалата течност за 15 минутки.
5. Поднесете булгура с домати по турски като самостоятелно, леко ястие или като гарнитура към риба или месо.
Добър апетит!