Edin.bg»Рецепти»Гарнитури»Булгур с домати по турска рецепта

Булгур с домати по турска рецепта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
477917k
Булгур с домати по турска рецепта
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Големи благодарности на южните ни съседи за страхотната рецепта за булгур с домати"

Необходими продукти

  • булгур - 300 г
  • домати - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • джоджен - 4 клонки, пресен
  • магданоз - 3 - 4 клонки
  • кимион - 1 щипка
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • шарлан - 8 - 10 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете и нарежете лука и чесъна на дребно. Запържете ги до омекване в загретия на умерен огън шарлан.

През това време си обелете и нарежете или смелете доматите. Прибавете ги към лука и гответе 10-12 минути.

2. Сипете булгура и бъркайте 2-3 минути, след което налейте вода или зеленчукови бульон в съотношение 1:2, тоест на 1 обемна част булгур - 2 обемни части течност. Това важи за натрошени зърна в среден размер, но има и по-ситен булгур, както и по-едър на цели зърна, по тази причина се съобразете с изискванията за приготвяне на този вид, който използвате - обикновено е указано на пакета.

3. След като половината от течността се е поела, подправете ястието с накълцаните магданоз и джоджен, както и с черен пипер и още сол. Кимионът е по желание, аз го добавям, тъй като придава наистина ориенталски вкус и типичен аромат.

4. Дръпнете от огъня, захлупете с капак и оставете да си поеме и останалата течност за 15 минутки.

5. Поднесете булгура с домати по турски като самостоятелно, леко ястие или като гарнитура към риба или месо.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: