Edin.bg»Рецепти»Предястия»Пържен патладжан по гръцки

Пържен патладжан по гръцки

Аника ВойтАника Войт
Новак
9311k
Пържен патладжан по гръцки
Снимка: Аника Войт
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Топло предястие от пържен патладжан по гръцки - ние можем и като основно да го хапнем, защото е толкова вкусен, че не можем да изчакаме основното"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • кисело мляко - 8 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • копър - 1/в връзка
  • сол - на вкус
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички обичаме тиквички по гръцки. А какво ще кажете за този пържен патладжан по гръцки?

Измиваме патладжаните, нарязваме ги на филийки. След което ги посоляваме добре от двете им страни и оставяме за час, два в тавичка под наклон. Целта е да да се отцеди горчивият сок от тях. След като мине времето, ги измиваме и изцеждаме в гевгир. Овалваме ги в брашно и ги подготвяме за пържене.

Пържим ги в сгорещено олио от двете страни до златисто.

В отделна купичка разбиваме киселото мляко, пресования чесън и нарязания на ситно копър.

Заливаме със соса нашия пържен патладжан и поднасяме като топло предястие.

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Класиката е сос от оцет, чесън и магданоз, или пържен червен домат с чесън и магданоз! Копър и кисело мляко са подходящи само за пържени тиквички
17.06.2024 20:31
5
Анонимен
Анонимен
И кое му е гръцкото,че не разбрах?
17.06.2024 14:11
3
2
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Патладжан не се връзва с копър, а се овкусява с магданоз. Не съм видял грък да ги приготвя така. Тиквичките вървят с копър, чесън и кисело мляко.
09.08.2023 05:15
5