Начин на приготвяне
Почистете копривата добре, изплакнете я обилно с вода и я посолете. Оставете я така четвърт час, след което я стрийте с дланите, изстискайте и отново изплакнете добре.
Загрейте маслото и запържете за кратко ситно нарязаната глава лук. Когато лукът омекне, поръсете с червен пипер и разредете запръжката със 7-8 ч.ч. вода.
Когато кипне, добавете копривата и ориза и оставете чорбата да се вари на тих огън около 20 минути.
Преди да свалите от огъня, поръсете със ситно нарязаните магданоз и джоджен, както и с малко черен пипер.
Готовата копривена чорба свалете от котлона и застройте с киселото мляко и яйцето.
Ако искате чорбата да е постна, не застройвайте, а само подкиселете с лимонтузу или оцет.
Коментари