Начин на приготвяне
Първо сварете рибата в леко подсолена вода. След това я обезкостете, прецедете бульона и го запазете.
Наситнете целината и лука и ги задушете в двата вида мазнина. След няколко минути добавете нарязаните картофи и моркови. Овкусете със сол, черен пипер и девесил.
Настържете домата и го прибавете към зеленчуците, сипете рибния бульон с вода - течността общо трябва да бъде около 1500 мл. Варете околко 30 минути под капак.
Опитайте дали морковите са сварени, ако е необходимо удължете времето на готвене. Долейте и още течност, ако се налага.
Сложете в чорбата обезкостената риба, махнете ог огъня и изчакайте да се охлади леко. Ако бързате, може да налеете малко студена вода.
За приготвянето на застройката разбийте жълтъците с киселото мляко и сложете няколко черпака от рибната чорба. Върнете в тенджерата и разбъркайте добре.
За допълнителен вкус на чорбата смесете счукания чесън с лютия пипер, малко девесил, черния пипер и оцета. Поднесете тази смес заедно с горещата супа.
Класическата черноморска чорба е готова.