Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Витамини, минерали и билки за предпазване от грип

Витамини, минерали и билки за предпазване от грип

Витамини при грип

В сезона на настинките и грипа превенцията е особено важна. Тя се състои основно в засилване на имунната система, за да устои на вирусите - витамините са от особена важност, а към тях може да се добави богат комплект от други средства на билкова основа, които имат противогрипен ефект. Те подсилват организма и създават неговата устойчивост срещу болестотворните микроорганизми.

Прием на витамини и минерали при грип и настинка

Приемът на подходящи витамини е най-добрата превенция на грипа. Употребата на мултивитамини при вече създадена грипна картина ще подпомогне тялото за по-бързо оздравяване.

Витамин С за предпазване от грип

Той е антиоксидант с важна роля за имунитета. Подпомага тялото в създаването на бели кръвни клетки с ключова роля срещу вирусите. Храните с високо съдържание на витамин С като портокали, лимони, киви, ягоди, чушки ще внесе нужния витамин в организма.

Витамин D

Този витамин е регулатор на имунната система и помага за намаляване на риска от респираторни инфекции. Хранителните източници на витамин D са мазната риба, жълтъците и гъбите. Тялото произвежда само D при излагане на слънце, но през зимата е добре да се осигури с храната.

Цинк за предпазване от грип

Витамини, минерали и билки за предпазване от грип

От всички минерали цинкът има най-голямо значение за поддържане на имунната система, помага за намаляване на продължителността и тежестта на заболяването. От храната добри източници на цинк са стридите, говеждото месо, пилешкото месо и бобовите растения.

Витамините и минералите срещу грип могат да се приемат и под формата на хапчета в дози, препоръчани от лекар.

Прием на билки при грип и настинка

Билковите чайове са основният начин за подсилване на организма и предпазване и лечение на грип и простуди. Много са възможностите да се приготви подсилващ организма чай като се изберат любими вкусове.

- Шипков чай

Сушените плодове на храста служат за приготвяне на чай. Шипката съдържа витамин С и антиоксиданти, укрепващи имунитета и намаляващи възпаленията;

- Чай от ехинацея

Ехинацеята намалява тежестта и продължителността на простудите и грипа и затова е подходяща за лечение, но и като превенция;

- Чай от бъз

Растението бъз доказано има антивирусни свойства и засилва имунната система;

- Чай от куркума

Този чай не е особено популярен у нас, но куркумата съдържа куркумин- съединение с противовъзпалителни качества, което подкрепя имунитета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest