Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Силата на малините при лечение на настинки и вируси

Силата на малините при лечение на настинки и вируси

Силата на малините при вируси
Снимка: elenaiks / pixabay.com

Малините са едни от най-популярните и обичани плодове в света, които се отглеждат и консумират от хилядолетия. Те са известни не само със своята сладка и ароматна вкусова гама, но и с богата хранителна стойност и лечебни свойства.

Малините са богати на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други полезни вещества, които подпомагат имунната система, предпазват от вирусни и бактериални инфекции, подобряват храносмилането, регулират кръвното налягане и захарта в кръвта, предотвратяват ракови заболявания и забавят стареенето.

Малините са особено ефективни при лечение на настинки и грип, тъй като имат противовъзпалително, противовирусно, противогъбично, антибиотично и обезболяващо действие.

Те съдържат съставки, които помагат за намаляване на температурата, кашлицата, болките в гърлото, главоболието, запушения нос и други симптоми на респираторни заболявания. Освен това стимулират изкарването на слузта и токсините от организма, ускоряват оздравяването и възстановяването.

Полезните вещества в малините и защо да ги консумираме

Силата на малините при лечение на настинки и вируси

Малините са плодове, които съдържат много полезни вещества, които имат благотворно влияние върху здравето. Ето някои от тях:

Витамин C: Малините са един от най-добрите източници на витамин C – мощен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес, подпомага имунната система, участва в синтеза на колаген, желязо, хормони и невротрансмитери, спомага за зарастването на рани и създаването на нови тъкани, предотвратява скорбут и анемия. Витамин C е особено важен при лечение на настинки и грип, тъй като помага за намаляване на продължителността и тежестта на симптомите, като блокира размножаването на вирусите и подобрява действието на белите кръвни клетки. Една чаша малини съдържа около 54% от препоръчителната дневна доза витамин C.

Антоцианини: Малините са богати на антоцианини, които са растителни пигменти, придаващи на плодовете техния червен, син или виолетов цвят. Антоцианините са също така силни антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, възпалението, рака, диабета, сърдечно-съдовите заболявания и невродегенеративните заболявания. Антоцианините имат и противовирусно действие, тъй като спира влизането на вирусите в клетките и намалява тяхната репликация. Антоцианините също така подобряват кръвообращението, капилярната проницаемост, зрението и паметта. Една чаша малини съдържа около 365 мг антоцианини.

Фибри: Малините са богати на фибри – неразтворими растителни вещества, които подпомагат храносмилането, регулират захарта в кръвта, намаляват холестерола, предотвратяват запек и хемороиди, поддържат чувството за ситост и контролират теглото. Фибрите също така подпомагат имунната система, тъй като стимулират растежа на добрите бактерии в червата, които произвеждат късокетъчни мастни киселини, имащи противовъзпалително, противовирусно и противогъбично действие. Една чаша малини съдържа около 8 г фибри, което е около 32% от препоръчителната дневна доза.

Манган: Малините са добър източник на манган – микроелемент, който участва в много биохимични процеси в организма като синтеза на протеини, въглехидрати, липиди, хормони и ДНК, активирането на ензими, регулирането на клетъчния растеж и делене, антиоксидантната защита, регулирането на клетъчния растеж и делене, регулирането на кръвното налягане и захарта в кръвта, поддържането на здрави кости и зъби. Манганът е също така важен за имунната система, тъй като подпомага производството на антитела и интерферон, които са протеини, борещи се с вирусите. Манганът е също така необходим за синтеза на мелатонин, който е хормон, регулиращ цикъла на съня и бодростта, подобряващ настроението и антиоксидантната защита. Една чаша малини съдържа около 41% от препоръчителната дневна доза на манган.

Елинагинова киселина: Малините са един от най-богатите източници на елинагинова киселина, която е фенолно съединение със силно противораково действие. Елинагиновата киселина може да предотвратява образуването и развитието на ракови клетки, като блокира активността на някои ензими, които участват в метаболизма на канцерогенните вещества, като тютюневия дим, алкохола, азбеста и други. Елинагиновата киселина също така може да индуцира апоптоза, която е програмирана смърт на раковите клетки, като активира някои гени, които контролират този процес. Елинагиновата киселина има и противовъзпалително и антиалергично действие, като подтиска освобождаването на хистамин, който е медиатор на алергичните реакции. Една чаша малини съдържа около 40 мг елинагинова киселина.

Кетони: Малините съдържат и кетони, които са органични съединения, придаващи на плодовете техния характерен аромат. Кетоните имат и много полезни свойства за здравето, като подпомагат изгарянето на мазнините, регулират апетита, подобряват метаболизма, намаляват възпалението, подобряват когнитивните функции, предотвратяват рака и стареенето. Кетоните също така имат и противовирусно действие, тъй като могат да проникнат в клетъчната мембрана и да нарушат структурата и функцията на вирусните ензими, които са необходими за репликацията на вирусите. Една чаша малини съдържа около 4 мг кетони.

Как е най-добре да консумираме малини при настинка и грип

Малини при настинки

Малините са плодове, които могат да се консумират по различни начини, като се има предвид, че те са най-полезни, когато са пресни и зрели.

Ето някои от най-добрите начини да се консумират малини, за да си помогнем при настинка и грип:

Сурови: Суровите малини са най-богати на витамини, антиоксиданти и други полезни вещества, които се загубват при термична обработка. Те са и най-вкусни и ароматни, като могат да се ядат като десерт, закуска или междинно хранене. Могат да се комбинират и с други плодове, зеленчуци, орехи, семена, сирена, йогурт, мед, шоколад и други продукти, за да се създаде разнообразна и здравословна храна.

Сок: Сокът от малини е един от най-добрите напитки за лечение на настинки и грип, тъй като има освежаващ, хидратиращ и облекчаващ ефект. Той съдържа голямо количество витамин C, който помага за намаляване на температурата, кашлицата, болките в гърлото и други симптоми. Той също така стимулира изкарването на слуз и токсини от организма, ускорявайки заздравяването и възстановяването. Сокът от малини може да се приготви лесно, като се използват пресни или замразени малини, вода, мед, лимонов сок и други подправки по желание. Той може да се пие студен или топъл, като се има предвид, че топлият сок има по-силен облекчаващ ефект.

Чай: Чаят от малини е едно от най-старите и традиционни лекарства за настинки и грип, тъй като има силно противовъзпалително, противовирусно, противогъбично, антибиотично и обезболяващо действие. Той съдържа много полезни съставки като елинагинова киселина, кетони, флавоноиди, танини и други, които помагат за намаляване на температурата, кашлицата, болките в гърлото, главоболието, запушен нос и други симптоми. Той също така стимулира изкарването на слуз и токсини от организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest