Крушите са отглеждани още от древни времена заради своята сладост и чудесен вкус. Различните сортове круши могат да бъдат меки или леко хрупкави, като цветовете им варират от зелено до червено.
Хапва Ви се някакъв плод? Вземете си една круша!
Защо да консумираме круши?
Крушите са много полезни за здравето на цялото тяло – техният благоприятен ефект включва подобрена функция на множество системи в тялото, намаляване на риска от различни заболявания и поддържане на здравословно тегло.
Полезни вещества в крушите
Една круша със средна големина (приблизително 180 г) притежава следната хранителна стойност:
Калории: 101
Белтъчини: 1 г
Въглехидрати: 27 г
Фибри: 6 г
Витамин С: 12% от дневния прием
Витамин К: 6% от дневния прием
Калий: 4% от дневния прием
Мед: 16% от дневния прием
Крушите благоприятстват имунната и нервната система, както и добрата сърдечна функция заради наличието си на калий. Те съдържат малки количества фолиева киселина и ниацин, отговорни за функцията на клетките и производството на енергия в тялото. В тях се намира и количество провитамин А, който е важен за здравето на кожата.
Обелката е много богата на антиоксиданти, не я белете! Крушата е отличен източник на фибри, които подпомагат здравето на храносмилателната система, засилват имунитета и помагат при запек.
Червените круши съдържат съединения, наречени антоцианини, полезни за кръвоносната система. За добро зрение консумирайте сортове зелени круши.
Всички видове имат противовъзпалително действие заради наличието на антиоксиданти, витамини и минерали.
Крушите намалят риска от диабет, като регулират нивата на кръвна захар, и са много подходящи за диабетици. Рискът от сърдечни заболявания също може да бъде понижен, защото антиоксидантите в тях намаляват лошия холестерол и увеличават добрия.
Могат да бъдат благоприятни за предпазване от рак, но се изискват повече проучвания. Поради малкото калории, голямото съдържание на вода и значителното количество фибри тези плодове са идеални за отслабване – те ни помагат да се чувстваме сити и да приемаме по-малко калории впоследствие!
Как да ги съхраняваме?
В почти всеки магазин можем да намерим круши, важно е да се храним добре и да не се лишаваме от тези полезни плодове. Узрелите круши могат да се съхраняват в хладилник до 3 седмици, в зависимост от сорта, а неузрелите могат да се оставят на стайна температура, за да узреят. За да не презреят твърде много за кратко време, съхранявайте ги в по-голямо пространство, в което нямат пряк допир помежду си.
А сега е време за нещо вкусно с круши:
- десерти с круши;
- поширани круши.