Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Как да се лекуваме с карамфил

Как да се лекуваме с карамфил

Как да се лекуваме с карамфил

Карамфилът е изключително полезна подправка. Извлича се от вечно зеленото дърво Syzygium aromaticum, виреещо в Азия и Южна Америка.

Традиционната китайска медицина, както и Аюрведа, го ценят високо заради укрепващите свойства, които има върху имунитета, върху храносмилането и възпаленията в тялото, така че карамфилът е не само ароматна подправка в храната, но и отличен лек за много оплаквания.

Възможностите на подправката като лекарство се дължат на много добър химически състав.

Химически състав на карамфила

В карамфила се открива антиоксиданта евгенол, придават бактерицидните качества на растението. Кариофиленът пък има антимикробни възможности и може да забави развитието на хронични заболявания.

В състава на карамфила се откриват също минералите калций, магнезий, манган и витамини С, Е и К. Отлично съдържание на фибри е друга съставка с ползи в здравословен план.

Особено ценни са омега-3 мастните киселини, фенолните съединения, отлично средство за укрепване на костната система.

Какво лекува карамфилът

Лечение с карамфил

Зъбобол и възпалени венци

Маслото от карамфил е добре познато средство при зъбобол и кървящи венци. Той играе роля и на локален анестетик.

Намалява бактериите в устната кухина, пречи на образуването на плака и кариеси. Възпаленията н устата успешно се атакуват с карамфил.

Карамфил при Диабет

Карамфилът е полезен за диабетици и в преддиабетно състояние. За лечение на диабет се използва смес от 60 грама карамфил, 4 пръчки канела и литър вода, които се смесват и се държат 4-5 дни в хладилник. След прецеждане се пие по ½ чаша дневно.

Може да се направи и чай от карамфил с ½ чаена лъжичка карамфил на прах, сварена в 250 милилитра вода за 3-4 минути. Прецедената течност се пие по 1 чаша дневно.

Проблеми с костите

Основните хранителни вещества за костите - витамин К, манган, омега. 3 мастни киселини, феноли се съдържат в карамфила и поради това той е полезен за уплътняване на костите и профилактика и лечение на остеопороза. За целта е добре подправката да бъде включена в менюто при печене, пържене и приготвяне на домашни напитки.

Карамфил за регулиране на теглото

Тази подправка стимулира метаболизма и затова успешно се използва за отслабване. Ако се комбинира с канела или кимион, нейните възможности да влияе на метаболитните процеси се засилват. Може да се направи смес от печени карамфил, кимион и канела и да се смесят с мед, приемайки на гладно.

Карамфил при възпалено гърло

Този природен продукт лекува кашлица и засилва имунитета. Освен това облекчава болката от кашлицата и възпаленото гърло. Етеричното масло пък е отлично средство за отхрачване. Зрънцата карамфил може да се сдъвчат, а етеричното масло да се смеси с мед за отхрачване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest