edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Как да готвим телешко сърце

Как да готвим телешко сърце

Как да готвим телешко сърце
Снимка: Сергей Анчев

Хората често си купуват свински сърца, агнешки или телешки сърца, защото те са сравнително евтин субпродукт, който обаче е много вкусен и лесен за приготвяне.

С тях можете да готвите не само супи или основни ястия, но дори и да ги ползвате за салати. Можете смело да развихрите кулинарната си фантазия и да приготвите множество вкусни рецепти с телешките сърца. Те се съчетава лесно с всички зеленчуци, а освен това месото е много сочно и крехко.

Как и колко да готвя телешко сърце?

- Свинското и телешкото месо се нужда от по-продължителна термична обработка, като в случая тя е около 2-3 часа;

- Ако ги пържите на тиган, тогава времето ще се съкрати значително, а именно около час и половина;

- За да сварите телешкото сърце, го сложете в съд с хладна вода, а след това кипнете водата и махнете образувалата се пяна и намалете огъня за около половин 30 минути. След това излейте първата вода и налейте отново, но този път гореща вода, и варете месото още 30 минути;

- Тези манипулации са важни, защото така месото на телешкото сърце няма да има много мека и неприятна консистенция, а ще стане крехко и нежно.

- Можете да ускорите варенето, а именно, ако го накиснете телешкото сърце в хладка вода или добавите малко оцет в процеса на термичната обработка.

Ще ви предложим две много лесни, но за сметка на това безумно вкусни рецепти, с които можете да поглезите семейството си и да ги изненадате с нещо различно.

Задушено телешко сърце с вино

Телешко сърце

Необходими продукти:

- два моркова;

- 600 г картофи;

- два лука;

- 200 г червено вино;

- 4 с.л. сметана;

- магданоз;

- сол и черен пипер на вкус;

- дафинов лист.

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре телешкото сърце с хладна вода, за да махнете кръвта, и го оставете да се накисне за около 2-3 часа. След това го измийте отново и го сложете да се вари, като го наглеждате. Необходимо време за готвене е около 2 часа, като около половин час преди края на варенето го посолете и добавете на вкус черен пипер;

2. След като се свари, го оставете да се охлади. След това го измийте и премахнете с кухненска ролка излишната вода и го нарежете на малки парченца по посока на мускулните влакна;

3. Идва и най-важният ингредиент при приготвянето на тази рецепта, а именно добавянето на червеното вино. То ще придаде на ястието кисело-сладък вкус и мекота. И така, след като сте нарязали телешкото сърце, го сложете в тенджера с дебело дъно и го залейте с 200 г червено вино, а после добавете и сметаната. По желание можете да добавите и малко брашно, за да стане сосът малко по-гъст;

4. Почистете картофите, като ги нарежете на ивици или на кубчета. Морковите, лукът и магданозът се нарязват на дребно. Запържете малко зеленчуците на среден огън до полуготовност, а след това ги добавете в тенджерата с телешкото сърце и овкусете с дафиновия лист и черния пипер. Задушавайте така ястието до готовност на всички зеленчуци. При сервиране поръсете с малко магданоз и воала, имате страхотно и много вкусно ястие.

Телешко сърце със зеленчуци

Телешко сърце със зеленчуци

Необходими продукти:

- 500 г телешко сърце;

- 5 средни картофа;

- 3 моркова;

- 2 кисели краставички;

- 1 малка ряпа;

- 2 лука;

- 2 чаши доматен сос;

- сметана;

- магданоз;

- сол и черен пипер на вкус;

- дафинов лист.

Начин на приготвяне:

1. За да приготвите тази рецепта, първо накиснете в студена вода телешкото сърце за около 2-3 часа. След това добре го измийте и го сложете в кипяща вода на среден огън до пълна готовност. Малко преди края на варенето го посолете, а след това го сложете за 30 минути в студена вода. След това го нарежете по дължина на мускулните влакна на тънки парчета. Прехвърлете нарязаното телешко сърце в тенджера с дебело дъно и добавяте сметаната и горещия доматен сос.

2. Преминаваме към подготовката на зеленчуците към ястието. Първо ги нарежете, а след това ги запържете. Киселите краставички се нарязват на по едро, а след това всички съставки се добавя към телешкото сърце и се разбърква добре. Затворете с капака и задушавайте до пълна готовност на зеленчуците. Преди сервирането не забравяйте да поръсите с магданоза.

Ако не сте опитвали телешко сърце, тогава не чакайте, а изненадайте всичките си сетива и пригответе една от нашите лесни и безумно вкусно рецепти. Развихрете се в кухнята и експериментирайки и с други рецепти, радвайки всички от семейството с истински кулинарни шедьоври всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest