Ние лично не познаваме човек, който да не обича кюфтета. Това е най-често приготвяната храна в кухнята на много българи. Как обаче се приготвят перфектните кюфтета - ще разберем в следващите редове.
Ето няколко съвета за това как да приготвите перфектните кюфтета:
1. Първото нещо, за да получите перфектни кюфтета, е да използвате винаги кайма смес между телешка и свинска, а не чиста кайма;
2. Ако ви се отдаде възможност, вземете цяло парче месо, а не готова кайма. След това си го смелете вкъщи;
3. Ако искате вашите кюфтета да са по-пухкави, вместо във вода, накиснете хляба, който ще използвате за кюфтетата, в мляко. А може да добавите картофено пюре. Слагат се и грис, извара, сурови настъргани картофи, галета или пък тиквички;
4. Най-малко две трети от каймата трябва да е чиста. Ако ви се струва, че се разкашква, може да добавите още месо;
5. Ако обичате, можете да добавите в каймата и нарязани на много ситно пръжки;
6. На каймата се слагат и яйца - на всеки 500 грама се чуква по 1 яйце;
7. В състава на перфектните кюфтета влиза и магданозът. А подправките за перфектните кюфтета са червен пипер, черен пипер, чубрица, кимион по желание. Когато омесите каймата за кюфтетата, е хубаво да престои поне 30 минути да поеме всички подправки;
8. Ако ще пържите кюфтетата - това трябва да е на средна степен на котлона, а не трябва да се готвят на висока температура, защото ще се сготвят отвън, а отвътре остават сурови;
9. Когато ги овалвате в брашно, трябва да изтупвате излишното, защото иначе изгаря в тигана и оставя неприятен горчив вкус, а и после тиганът се мие по-трудно;
10. Перфектните кюфтета стават и във фурната. След като си омесите каймата и оформите кюфтетата, просто ги подредете в тава с хартия за печене, като температурата на фурната не трябва да е повече от 180 градуса;
12. Когато пържите кюфтета, е добре да ги обръщате перодично, за да може да се сготвят равномерно от всички страни.
Ако обичаш кюфтета опитай нашите рецепти за телешки кюфтета, кюфтенца в доматен сос или тези разкошни кюфтета с бял сос.