Лападът се отглежда като листен зеленчук. Лападът има голяма прилика с киселеца по външен вид и вкус.
Познати са около 200 вида лапад. У нас се срещат около 20 вида. Някой от най-често срещаните видове са мионският, широколистни, майкопският и обикновеният.
Лападът обикновено е диворастящи. Среща се главно в районите, които имат умерен климат.
Лападът е истинско богатство от природата. Той е изключително полезен. Съдържа големи количества минерали, въглехидрати, белтъчини и витамини. В него се съдържат следните витамини В1, В2, В3, В6, В9 и други. Съдържа също така желязо, калий, фосфор, натрий, калций и други.
Лападът помага в борбата срещу рака, при анемия, при лениви черва и други. За много рецепти с лапад - лападени сарми, ориз с лапад, баници с лапад, е важно преди това зеленолистният зеленчук да се бланшира.
Как се бланшира лапад?
Тъй като лападът расте само през пролетта, е хубаво да се съхрани от него, за да можем да се насладим на вкуса му по всяко време. Един от начините за съхранение на лапад е бланширането.
При бланширането на лапад, първо, той трябва да се измие и почисти от дръжките. След това нарежете листата на едро.
В тенджера сложете вода да заври. Когато заври, се слага малко сол и от нарязания лапад. Пуснете много малко от него, защо ще трябва бързо да го извадите от водата.
Извадете го след най-много 30 секунди и отцедете от водата.
Изчакайте отново да заври водата и пуснете следващата доза нарязан лапад.
След като сте бланширали лапада, го оставете да се отцеди и прибере в пликчета. Съхранява се във фризера.