Начин на приготвяне
Подберете младо телешко шкембе, добре почистено и крехко. То се залива с вода и се сварява да готовност в обикновена тенджера, което отнема много време или в тенджера под налягане.
Когато телешкото шкембе се поохлади, се нарязва на дълги и тънки ивици. Олиото или маслото се загряват и шкембето се запържва до златисто от всички страни. Вади се и се съхранява на топло, а в същата мазнина се запържва лука до омекване.
Към лука се добавя 1 с.л. брашно и се запържва до златисто, след което се разрежда запръжката с 2 ч.ч. бульон от варенето на шкембето. Връща се шкембето вътре, добавят се доматеният сос и подправките и яхнията се задушава около 30-35 минути на тих огън.
Преди поднасяне са поръсва със ситно нарязан свеж магданоз и настърган кашкавал. Уникално вкусно става :)