Начин на приготвяне
Започнете с подготовката на шафрана като го залеете с 2-3 с.л. гореща вода. След около 10 минути ще е отпуснал цвета и аромата си.
Почистете и обелете зеленчуците. Нарежете ги на малки парчета.
Загрейте зехтина в тенджера на среден огън. Добавете лука, моркова, чери доматите и чушката. Задушете зеленчуците до омекване за около 3-4 минути. Прибавете чесъна и гответе още 30 секунди.
Прибавете ориза и разбъркайте добре, докато зърната станат леко прозрачни.
Добавете маслините, накиснатия шафран с течността, сол, червен и черен пипер. Разбъркайте.
Залейте с горещия бульон. След като заври, намалете огъня до минимум, похлупете и оставете да къкри 15-18 минути, докато оризът поеме течността.
Свалете от огъня и оставете с капак още 5-10 минути. Това прави ориза по-пухкав.
Добавете няколко капки лимонов сок. Поръсете с магданоз кориандър ако желаете.
Гарнитурата от ориз и зеленчуци е готова за поднасяне. Добър апетит.
Вижте също как да си приготвите ориз с домати на фурна и вкусен постен ориз с тиквички.