Edin.bg»Рецепти»Гарнитури»Задушен ориз за гарнитура

Задушен ориз за гарнитура

Задушен ориз за гарнитура
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ароматен ориз със зеленчуци е нашата идея за днешната гарнитура. Толкова е вкусен, че може и самостоятелно да се хапва."

Необходими продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • зеленчуков бульон - 2 ч.ч.
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • черни маслини - 1/3 ч.ч.
  • моркови - 2 бр
  • чушка - 1 бр
  • чери домати - 6 бр
  • шафран - 0.3 г
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л
  • черен пипер - на вкус
  • лимонов сок - 1 с.л
  • магданоз - 3 стръка
  • кориандър - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с подготовката на шафрана като го залеете с 2-3 с.л. гореща вода. След около 10 минути ще е отпуснал цвета и аромата си.

Почистете и обелете зеленчуците. Нарежете ги на малки парчета.

Загрейте зехтина в тенджера на среден огън. Добавете лука, моркова, чери доматите и чушката. Задушете зеленчуците до омекване за около 3-4 минути. Прибавете чесъна и гответе още 30 секунди.

Прибавете ориза и разбъркайте добре, докато зърната станат леко прозрачни.

Добавете маслините, накиснатия шафран с течността, сол, червен и черен пипер. Разбъркайте.

Залейте с горещия бульон. След като заври, намалете огъня до минимум, похлупете и оставете да къкри 15-18 минути, докато оризът поеме течността.

Свалете от огъня и оставете с капак още 5-10 минути. Това прави ориза по-пухкав.

Добавете няколко капки лимонов сок. Поръсете с магданоз кориандър ако желаете.

Гарнитурата от ориз и зеленчуци е готова за поднасяне. Добър апетит.

Вижте също как да си приготвите ориз с домати на фурна и вкусен постен ориз с тиквички.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: