Edin.bg»Рецепти»Гарнитури»Ориз на фурна»Императорски ориз с гъби и грах на фурна

Императорски ориз с гъби и грах на фурна

Дони НикиДони Ники
Новак
171k
Императорски ориз с гъби и грах на фурна
Снимка: Дони Ники
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Един различен, но много вкусен ориз на фурна"

Необходими продукти

  • императорски ориз - 500 грама
  • печурки - 400 грама
  • пресен чесън - 2 стръка
  • зелен лук - 4 стръка
  • моркови - 2 броя
  • царевица - 100 грама
  • бейби грах - 150 грама
  • масло - 50 грама
  • олио - 60 мл
  • куркума
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте много добре императорския ориз и го сложете в студена подсолена вода, за да престои за половин час.

Междувременно почистете и нарежете гъбите.

Загрейте 30-тина грама масло в дълбок тиган и задушете гъбите за 5 минути. Извадете ги.

В същия тиган сипете отцедения ориз и прибавете 2 лъжици олио и още 20 грама масло.

Пържете ориза 5 минути и сипете 3 чаши топла вода.

Гответе 20-тина минути или докато се абсорбира цялата течност.

В тенджера сипете олиото и наситнените лук и чесън, както и зеленчуците. Поръсете с подправките и гответе до полуомекване, като от време на време разбърквате.

Прибавете пържения ориз и разбъркайте. Сипете още 3 чаши вода и поръсете с магданоза.

Прехвърлете ориза с гъби в тава. Покрийте с фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 20 минути.

Поднесете ориза на фурна топъл.

Императорският ориз с гъби и грах на фурна е готов.

Опитай и другите ни рецепти с черен ориз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: