Начин на приготвяне
Измийте много добре императорския ориз и го сложете в студена подсолена вода, за да престои за половин час.
Междувременно почистете и нарежете гъбите.
Загрейте 30-тина грама масло в дълбок тиган и задушете гъбите за 5 минути. Извадете ги.
В същия тиган сипете отцедения ориз и прибавете 2 лъжици олио и още 20 грама масло.
Пържете ориза 5 минути и сипете 3 чаши топла вода.
Гответе 20-тина минути или докато се абсорбира цялата течност.
В тенджера сипете олиото и наситнените лук и чесън, както и зеленчуците. Поръсете с подправките и гответе до полуомекване, като от време на време разбърквате.
Прибавете пържения ориз и разбъркайте. Сипете още 3 чаши вода и поръсете с магданоза.
Прехвърлете ориза с гъби в тава. Покрийте с фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 20 минути.
Поднесете ориза на фурна топъл.
Императорският ориз с гъби и грах на фурна е готов.
Опитай и другите ни рецепти с черен ориз.