Начин на приготвяне
Обелете патладжаните и ги нарежете на кубчета. Пуснете ги в добре подсолена вода и оставете да престоят 30-тина минути, след което ги измийте и отцедете.
Леко цепнете доматите от долната страна на кръст. Бланширайте ги за половин минута във вряща вода, извадете и веднага ги потопете в ледена. Обелете и ги нарежете на кубчета.
Обелете картофите и лука, нарежете ги на шайби заедно с чушките. Тиквичките направете на кубчета.
Наситнете зелените свежи подправки и чесъна.
Прехвърлете всички подготвени зеленчуци, чесън и подправки (без доматите) в голяма купа. Посолете и ги поръсете с черен пипер, прехвърлете ги в тава за печене.
Отгоре сипете доматите и ги разпределете равномерно.
Полейте със зехтин и налейте малко вода. Покрийте тавата с фолио.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете гювеча за около 50 минути. Махнете фолиото и допечете до златист загар - около 20-тина минути.
Поднесете зеленчуковия гювеч с хубав хляб и сирене, подходящ е както за гарнитура, така и за основно ястие. Хапва се топъл и студен - изборът е ваш.
Гръцкият зеленчуков гювеч с тиквички и патладжани е готов.
Ако рецептата ти харесва, опитай и нашите предложения за вкусен рататуй или славянски гювеч.