Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Гръцки зеленчуков гювеч с тиквички и патладжани

Гръцки зеленчуков гювеч с тиквички и патладжани

marcheva14marcheva14
Новак
2413k
Гръцки зеленчуков гювеч с тиквички и патладжани
Снимка: marcheva14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Един наистина много ароматен гювеч, събрал в себе си най-хубавите летни зеленчуци"

Необходими продукти

  • патладжани - 600 грама
  • картофи - 600 - 700 грама
  • тиквички - 500 грама
  • домати - 600 грама
  • червени чушки - 200 г пресни
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 2 скилиди
  • зехтин - 80 - 100 мл
  • джоджен - 3 - 4 клонки пресен
  • риган - 2 щипки пресен
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете патладжаните и ги нарежете на кубчета. Пуснете ги в добре подсолена вода и оставете да престоят 30-тина минути, след което ги измийте и отцедете.

Леко цепнете доматите от долната страна на кръст. Бланширайте ги за половин минута във вряща вода, извадете и веднага ги потопете в ледена. Обелете и ги нарежете на кубчета.

Обелете картофите и лука, нарежете ги на шайби заедно с чушките. Тиквичките направете на кубчета.

Наситнете зелените свежи подправки и чесъна.

Прехвърлете всички подготвени зеленчуци, чесън и подправки (без доматите) в голяма купа. Посолете и ги поръсете с черен пипер, прехвърлете ги в тава за печене.

Отгоре сипете доматите и ги разпределете равномерно.

Полейте със зехтин и налейте малко вода. Покрийте тавата с фолио.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете гювеча за около 50 минути. Махнете фолиото и допечете до златист загар - около 20-тина минути.

Поднесете зеленчуковия гювеч с хубав хляб и сирене, подходящ е както за гарнитура, така и за основно ястие. Хапва се топъл и студен - изборът е ваш.

Гръцкият зеленчуков гювеч с тиквички и патладжани е готов.

Ако рецептата ти харесва, опитай и нашите предложения за вкусен рататуй или славянски гювеч.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: