Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Постна яхния с тиквички и патладжани

Постна яхния с тиквички и патладжани

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
466817k643
Постна яхния с тиквички и патладжани
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Една наистина вкусна лятна яхния, приготвена от най-семпли продукти"

Необходими Продукти

  • патладжани - 100 - 150 грама
  • тиквички - 2 средни (около 500 г)
  • домати - 400 грама
  • маслини - 100 грама (черни и зелени)
  • чушки - 1 зелена + 1 червена
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • мащерка - 1 ч.л. или на вкус
  • зехтин - 60 мл или олио
  • черен пипер - 2 щ.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете на шайби патладжана. Посолете го и оставете да пусне горчивата вода за 30-тина минути.

Междувременно подгответе останалите зеленчуци за яхнията.

Почистете и наситнете тиквичките, доматите, чушките и лука. Отцедения патладжан също нарежете на ситно.

Загрейте зехтина и задушете зеленчуците за 15-тина минути, като ги посолите леко. От време на време разбърквайте.

Овкусете с наситнения магданоз, черния пипер и мащерката.

Добавете ситно нарязаните маслини и гответе още около 20 минути на умерен огън.

Ако постната яхния е твърде гъста, може да добавяте по малко време.

Поднесете топла, като гарнирате с още маслинки.

Постната яхния с тиквички и патладжани е готова.

С патладжан и тиквички препоръчваме да опитате и този страхотен рататуй или да си приготвите патладжан в доматен сос.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: