Шоколадова торта с лешници

Шоколадова торта с лешници
Снимка: Росица Петрова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Шоколадова торта с лешници е ракош за най-специалните празници"

Необходими продукти

  • БЛАТ
  • масло - 150 г меко
  • пудра захар - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • лешници - 200 г леко запечени
  • какао - 25 г
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - 70 г
  • ШОКОЛАДОВ КРЕМ
  • прясно мляко - 220 мл
  • сметана - 220 мл пълномаслена 36%
  • ванилия - 1 бр.
  • жълтъци - 5 бр.
  • захар - 70 г
  • шоколад - 270 г натурален
  • ШОКОЛАДОВ КАФЕ МУС
  • сметана - 150 мл пълномаслена 36%
  • инстантно кафе - 1 с.л.
  • желатин - 5 г
  • ОЩЕ
  • бишкоти - 150 г Савоярди
  • прясно мляко - 100 мл
  • какао - за поръсване
  • лешници - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запечете сурови лешници на сух тиган за няколко минути, като бъркате периодично. Оставете да се охладят и после смелете фино в блендер заедно с какаото.

Разбийте с миксер мекото масло и пудрата захар.

Прибавете към тях яйцата едно по едно, като разбърквате след всяко.

В отделен съд разбийте 2 белтъка с щипка сол и 70 г захар.

Започнете да прибавяте към маслената смес от лешниците и белтъците, като ги редувате и бъркате внимателно с шпатула.

Покрийте с хартия дъното и стените на форма за печене с диаметър 24 см и изсипете сместа за блата.

Заравнете и сложете да се пече в загрята фурна на 170°С с вентилатор за 30-35 минути.

След като шоко блатът се изпече, го оставете да се охлади напълно.

Пригответе шоколадовия крем като смесите прясното мляко и сметаната и ги сложите на котлона да загреят.

В друг съд разбийте 5 жълтъка с 70 г захар и ванилията. Налейте към жълтъците на тънка струя горещите мляко и сметана, като бъркате непрекъснато.

Върнете крема на котлона и го сварете на средна степен, докато леко се сгъсти. Сместа не трябва да завира.

Начупете шоколада, прибавете го към готовия крем и разбъркайте, докато шоколадът се разтвори напълно. След това оставете да се охлади до стайна температура.

Поставете блата в подходяща чиния за торта и го стегнете с регулируем ринг.

Залейте блата с 2/3 от крема. Останалия крем заделете, той ще ви е необходим за шоколадовия кафе мус.

Сложете шоко тортата в хладилник за няколко часа, докато кремът стегне.

След това пригответе втория крем (мус).

Накиснете желатина в няколко лъжици студена вода и щом набъбне, ги сложете в съд на водна баня, за да се втечни.

Разбийте с миксер сметаната и кафето. Сложете към желатина 1-2 лъжици от разбитата сметана и разбъркайте. След това ги прибавете на струя към сметаната, бъркайки.

Накрая добавете и заделения шоколадов крем и финално разбъркайте.

Извадете тортата от хладилника и наредете един ред бишкоти, потопени в прясно мляко.

Покрийте ги с кафе муса и отново върнете в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ.

На следващия ден поръсете шоколадовата торта с лешници с какао и декорирайте според вкуса ви.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: