Начин на приготвяне
Запечете сурови лешници на сух тиган за няколко минути, като бъркате периодично. Оставете да се охладят и после смелете фино в блендер заедно с какаото.
Разбийте с миксер мекото масло и пудрата захар.
Прибавете към тях яйцата едно по едно, като разбърквате след всяко.
В отделен съд разбийте 2 белтъка с щипка сол и 70 г захар.
Започнете да прибавяте към маслената смес от лешниците и белтъците, като ги редувате и бъркате внимателно с шпатула.
Покрийте с хартия дъното и стените на форма за печене с диаметър 24 см и изсипете сместа за блата.
Заравнете и сложете да се пече в загрята фурна на 170°С с вентилатор за 30-35 минути.
След като шоко блатът се изпече, го оставете да се охлади напълно.
Пригответе шоколадовия крем като смесите прясното мляко и сметаната и ги сложите на котлона да загреят.
В друг съд разбийте 5 жълтъка с 70 г захар и ванилията. Налейте към жълтъците на тънка струя горещите мляко и сметана, като бъркате непрекъснато.
Върнете крема на котлона и го сварете на средна степен, докато леко се сгъсти. Сместа не трябва да завира.
Начупете шоколада, прибавете го към готовия крем и разбъркайте, докато шоколадът се разтвори напълно. След това оставете да се охлади до стайна температура.
Поставете блата в подходяща чиния за торта и го стегнете с регулируем ринг.
Залейте блата с 2/3 от крема. Останалия крем заделете, той ще ви е необходим за шоколадовия кафе мус.
Сложете шоко тортата в хладилник за няколко часа, докато кремът стегне.
След това пригответе втория крем (мус).
Накиснете желатина в няколко лъжици студена вода и щом набъбне, ги сложете в съд на водна баня, за да се втечни.
Разбийте с миксер сметаната и кафето. Сложете към желатина 1-2 лъжици от разбитата сметана и разбъркайте. След това ги прибавете на струя към сметаната, бъркайки.
Накрая добавете и заделения шоколадов крем и финално разбъркайте.
Извадете тортата от хладилника и наредете един ред бишкоти, потопени в прясно мляко.
Покрийте ги с кафе муса и отново върнете в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ.
На следващия ден поръсете шоколадовата торта с лешници с какао и декорирайте според вкуса ви.