Edin.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Богата лазаня с кайма и гъби Кладница

Богата лазаня с кайма и гъби Кладница

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Богата лазаня с кайма и гъби Кладница
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Великолепна лазаня, която е истински празник за сетивата"

Необходими продукти

  • кори за лазаня - 250 грама (14 - 18 бр.)
  • кашкавал - 200 грама
  • Болонезе с кладница
  • доматено пюре - 400 грама
  • кайма - 500 г смес
  • кладница - 200 грама
  • лук - 140 грама
  • моркови - 1 брой
  • целина - 1/2 стрък
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 50 г
  • риган - 1 с.л. сушен
  • телешки бульон - 2 кубчета
  • черен пипер - 2 - 3 щ.
  • сол
  • Бешамел с пармезан
  • прясно мляко - 800 мл
  • масло - 60 грама
  • брашно - 70 грама
  • бял пипер - 2 щипки
  • индийско орехче - 2 щ.
  • пармезан - 3 с.л. с връх
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе соса с кайма. За целта почистете и наситнете моркова, лука, гъбите Кладница, чесъна и целината. Имайте предвид, че в рецептата са посочени грамажите на вече почистените зеленчуци. Загрейте зехтин и задушете зеленчуците до омекване, като добавите и малко сол.

Сипете към тях доматеното пюре, натрошения бульон и овкусете с подправките. Гответе около 5 минути, като разбърквате често. Добавете каймата и я раздробете на трохи, като притискате с шпатулата.

Сложете капак и задушавайте гъбения сос около 25 минути.

За бешамела разтопете маслото с малко зехтин на слаб огън. Сипете брашното и бъркайте постоянно, за да се запържи леко. Сипете бавно горещото прясно мляко, като не спирате да разбивате.

Варете соса за 10-тина минути, бъркайки постоянно. Получава се фин сос, към който накрая трябва да прибавите сол, пармезан, бял пипер и индийско орехче.

Сварете за кратко корите за лазаня.

Пригответе си тава за печене с размери 20х25 см. Намазнете дъното с малко масло и сипете тънък слой Бешамел. Сложете ред кори, отгоре разпределете от соса с гъби, поръсете с част от настъргания кашкавал и после сипете Бешамел. Процедирайте така до изчерпване на продуктите. Завършете лазанята с Бешамел и кашкавал.

Загрейте фурната на 180 градуса и я изпечете до готовност - около 25 минути.

Накрая може да покриете за кратко готовата лазаня с кърпа, за да се задуши и омекне.

Богатата лазаня с кайма и гъби Кладница е чудна.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за лазаня като тази класическа лазаня Болонезе.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: