Начин на приготвяне
Почистете пилешките дробчета от жилките, измийте ги хубаво и ги посолете. Оставете ги в купа за половин час, за да си пуснат кръвта. Измийте ги пак добре и ги отцедете.
Загрейте маслото и олиото в дълбок тиган. Запържете моркова и лука, леко посолени.
Добавете към тях ригана, черния пипер, кимиона и клонките мащерка. След около минути прибавете пасираните чеснови скилидки, а малко след това сипете и дробчетата.
Гответе 10-тина минути, като от време на време обръщате, за да се запържат равномерно.
Накрая ги посолете и добавете сметаната. Когато сместа кипне, гответе 30-тина секунди и свалете от огъня. Извадете стръковете мащерка и прехвърлете сместа в подходящ съд. Пасирайте до получаване на пастет.
Разпределете го в три малки съда с обем по около 250 г.
В тиганче разтопете маслото и след няколко секунди го сипете върху пастетите. Сложете по два стръка мащерка и ги притиснете.
Охладете пилешкия пастет и го приберете в хладилник. Така приготвен, домашният пастет може да се съхранява не повече от 2-3 дни.
Перфектният пастет от пилешки дробчета е готов.