Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Рецепти»Сладка»Най-вкусното сладко от череши

Най-вкусното сладко от череши

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
4513k41
Най-вкусното сладко от череши
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
27/07/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Ето така наистина се прави най-вкусното сладко"

Необходими Продукти

  • череши - 2 кг
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1200 грама (ако са много сладки 1 кг)
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • ром - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте черешите ги обезкостете, като се стараете да запазите отцедения сок.

Наредете обезкостените череши в стъклен съд, като между всеки ред поръсвате от захарта, като най-отгоре също завършите със захар.

Покрийте със стреч фолио и поставете черешите със захарта в хладилника за едно денонощие.

На следващия ден ги извадете 1-2 часа преди варенето.

След това отделете внимателно плодовете и ги сипете в подходяща тава.

Захарта с отделения сок сипете в тенджера и долейте чаша вода. Варете захарния сироп на слаб огън около 20 минути. Накрая ароматизирайте с ванилия.

Залейте черешите със сгъстения сриоп и сложете тавата в предварително загрята фурна.

Печете на 180 градуса през първите 20-тина минути. След това намалете на 150 градуса и печете сладкото до готовност.

От време на време разбърквайте внимателно с помощта на дървена лъжица. Готовността на черешовото сладко пробвайте, като капвате малко от него върху чиния, извадена от фризера. Когато не се разтича, значи е готово.

Около 10 минути преди да го извадите от фурната, добавете разтворената в лъжица вода лимонена киселина.

Насипете още горещото сладко в бурканчета. В няколко от тях добавете 1 лъжица ром - тези бурканчета може да използвате за различни десерти.

Обърнете бурканчетата със сладкото с капачката надолу и ги покрийте - така ще изстинат по-бавно.

Най-вкусното сладко от череши е готово.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: