Начин на приготвяне
Когато берете млечните смокини, работете с ръкавици, защото има опасност от появата на алергични реакции.
Отрежете дръжките на всяка смокиня и измите старателно плодовете. Надупчете всяка смокиня на две места с помощта на вилица.
Залейте смокините с вода, колкото да ги покрие. Добавете гасената вар в първата вода - по този начин ще запазите зеления им цвят.
Варете по този начин за по 5 минути на 3-4 пъти. Всеки път сменяйте водата и след всяко варене заливайте смокините със студена вода. Изстисквайте ги внимателно.
От водата и захарта сварете гъст захарен сироп. Когато получите желаната гъстота сипете смокините в него, добавете посоченото количество лимонтузу и свалете от огъня.
Напълнете сладкото в бурканчета и ги затворете веднага.
Това сладко от смокини не се вари.
Сладкото от цели зелени смокини е готово.
Коментари
Баба го ароматизираше с индрише...