Начин на приготвяне
От предишната вечер накиснете боба. На следващата сутрин сменете вода и го залейте с чиста. Сложете на котлона и варете боба между 40 минути и 1 час.
Изсипете водата и прехвърлете отцедения боб в гювеч. Нарежете на ситно чушките, доматите, морковите, чесъна и лука, сипете ги в гювеча. Овкусете с подправките и разбъркайте.
Върху боба подредете свинското рагу и налейте топла вода, колкото да стигна малко над боба. Добавете 2-3 сухи и натрошени чушки. Сложете капака и пъхнете в студена фурна.
Включете и постепенно увеличавайте градусите до 180. Печете боба около 2 часа.
Малко преди бобът да бъде напълно готов, смесете брашното с червения пипер и го размийте в малко вода.
Сипете в боба и разбъркайте, гответе още няколко минути, за да се сгъсти бобът. Поръсете с нарязани пера зелен лук и ако обичате, добавете няколко ситно нарязани люти чушки.
Изключете фурната и оставете боба вътре за още 30-тина минути, за да се сготви напълно от остатъчната топлина.
Най-вкусното свинско с боб е готово.