Начин на приготвяне
Измийте черешите ги обезкостете, като се стараете да запазите отцедения сок.
Наредете обезкостените череши в стъклен съд, като между всеки ред поръсвате от захарта, като най-отгоре също завършите със захар.
Покрийте със стреч фолио и поставете черешите със захарта в хладилника за едно денонощие.
На следващия ден ги извадете 1-2 часа преди варенето.
След това отделете внимателно плодовете и ги сипете в подходяща тава.
Захарта с отделения сок сипете в тенджера и долейте чаша вода. Варете захарния сироп на слаб огън около 20 минути. Накрая ароматизирайте с ванилия.
Залейте черешите със сгъстения сриоп и сложете тавата в предварително загрята фурна.
Печете на 180 градуса през първите 20-тина минути. След това намалете на 150 градуса и печете сладкото до готовност.
От време на време разбърквайте внимателно с помощта на дървена лъжица. Готовността на черешовото сладко пробвайте, като капвате малко от него върху чиния, извадена от фризера. Когато не се разтича, значи е готово.
Около 10 минути преди да го извадите от фурната, добавете разтворената в лъжица вода лимонена киселина.
Насипете още горещото сладко в бурканчета. В няколко от тях добавете 1 лъжица ром - тези бурканчета може да използвате за различни десерти.
Обърнете бурканчетата със сладкото с капачката надолу и ги покрийте - така ще изстинат по-бавно.
Най-вкусното сладко от череши е готово.