Начин на приготвяне
Най-напред поливаме желатина с вода - трябва да набъбне. Разтопяваме го в съд на водна баня.
Яйцата, разбира се, трябва да сварим, в дълбока тенджера, внимавайки да не се пукнат. След варенето ги оставяме в топлата вода.
Вземаме 1 яйце, увиваме го в мрежичка (от картофи или др.) и го стягаме плътно с конец.
Топим го в желатин, а след това и в бои. Цветовете са според вкуса.
Всички оцветени яйца се оставят настрана, за да засъхне боичката. След това се отстранява мрежичката и се слага върху скара, докато напълно изсъхнат. Така се процедира с всички яйца.
Тъй като трябва да са топли, се топят едно по едно.
Боядисване на яйца с желатин и мрежичка - един много ефектен акцент на великденската трапеза.