Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми с ориз и кайма

Лозови сарми с ориз и кайма

Лозови сарми с ориз и кайма
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Колкото и да ни сложат от тези лозови сармички, никога не са ни много"

Необходими продукти

  • лозови листа - 1 буркан (600 - 800 г)
  • ориз - 200 грама
  • кайма - 500 грама
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 броя
  • червен пипер
  • черен пипер
  • риган
  • чубрица
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и го задушете в загрято олио в дълбок тиган. Добавете каймата, сипете две лъжици топла вода и рабърквайте до раздробяването на каймата.

Поръсете със сол, чубрица, черен и червен пипер. Прибавете добре измития ориз. Пържете за кратко и сипете кафена чашка вода.

Добавете настърганите домати и похлупете. Гответе, като от време на време разбърквате. Ако се наложи, може да долеете още вода. Когато оризът е почти готов, свалете от огъня.

Извадете лозовите листа. Напълнете всяко листо с част от плънката и завийте, като първо загънете краищата, а след това навивате на руло.

Наредете лозовите сарми в тенджера, на чието дъно сте сипали олио и сте сложили няколко листа.

Сипете чаша вода, похлупете и гответе сармите на умерен огън до пълна готовност.

Лозовите сарми с ориз и кайма са много вкусни.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Моите подправки за тази гозба са копър и джоджен
11.07.2023 10:56
1