Начин на приготвяне
Попарете лозовите листа в подсолена вряла вода за 4-5 минути, за да поомекнат. Извадете ги и ги оставете да се поотцедят.
Загрейте олиото и запържете до омекване ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, добавете ориза и го запържете за 1-2 минути, до остъкляване. Прибавете каймата, разтворена с 1 ч.ч. вода, ситно нарязаните домати и подправките. Пържете плънката до изпаряване на водата и сгъстяване.
Отстранете от котлона и оставете плънката да се охлади и стегне.
Започнете да свивате сармите, като във всяко листо поставите по 1-2 ч.л. от плънката, в зависимост от неговата големина. Подредете лозовите сарми една до друга в гювеч, покрийте с тежка чиния и залейте с около 500 мл топла вода, с която сте изплакнали съда с плънката, за да оберете всички аромати и мазнинка.
Лозовите сарми в гювеч се слагат в студена фурна и се пекат 80-90 минути на максимална температура. Гарнирайте с кисело мляко преди поднасяне.