Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Саралия с лешници

Саралия с лешници

Саралия с лешници3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
16

Необходими продукти

  • кори за баница - 16 бр.
  • краве масло - 1 пакет /125 г/ разтопено
  • локум - 1 пакет мента
  • лешници - 1 шепа смлени
  • ябълки - 1 бр. голяма
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • галета - 5 с.л.
  • сироп
  • ванилия - 1 бр. /2 г/
  • захар - 2 ч.ч.
  • сок от лимон - 2 с.л.
  • вода - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе сиропа от водата и захарта, щом заври, свалете от котлона и добавете сока от лимон и ванилията. Оставете да изстине.

Смесете галетата, лешниците и кафявата захар. Разстелете корите, прегънете по дължина на две. Намажете с масло, поръсете 1-2 с.л. плънка.

Навийте на руло в помощта на точилка, съберете краищата и извадете точилката. Нарежете саралиите в тава, намазнена.

Последните кори се правят с локум, настъргана ябълка и захар. Навийте на руло, нарежете по средата и сложете в тавата.

Залейте готовата баклава с масло, печете го готовност на 190 градуса.

Щом стане готова, залейте саралията с лешници с изстиналия сироп. Оставете да престои през нощта и поднесете.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: