Начин на приготвяне
Пригответе сиропа от водата и захарта, щом заври, свалете от котлона и добавете сока от лимон и ванилията. Оставете да изстине.
Смесете галетата, лешниците и кафявата захар. Разстелете корите, прегънете по дължина на две. Намажете с масло, поръсете 1-2 с.л. плънка.
Навийте на руло в помощта на точилка, съберете краищата и извадете точилката. Нарежете саралиите в тава, намазнена.
Последните кори се правят с локум, настъргана ябълка и захар. Навийте на руло, нарежете по средата и сложете в тавата.
Залейте готовата баклава с масло, печете го готовност на 190 градуса.
Щом стане готова, залейте саралията с лешници с изстиналия сироп. Оставете да престои през нощта и поднесете.