Начин на приготвяне
Тази зеленчукова гозба е изключително вкусна и лесна за приготвяне. Тя може да се сервира като основно вегетарианско ястие или като гарнитура.
Има основно два начина за приготвянето на Айлазан, като единият включва картофи и се прави на принципа на нашенския гювеч, в който се редят нарязаните зеленчуци, овкусяват се с подправките и сосовете, налива се около 2 чаши вода и мазнината и всичко се готви бавно на слаб огън до омекване на продуктите и пълна готовност.
Другият начин е с предварителна обработка на някои от зеленчуците и включва печене, леко запържване и после задушаване. За мен това е и по-вкусният вариант, затова него ще опиша в тази рецепта от арменската кухня.
Започва се с патладжаните, които разполовяваме надлъжно, правим пробождания във вътрешността и натриваме със сол. Оставяме за 30 минути да се отдели горчив сок и после измиваме.
В процепите слагаме 4-5 скилидки чесън, намазваме с олио и слагаме в тава покрита с хартия за печене.
Около патлаждана подреждаме и трите цвята чушки. От тях можем да сложим и повече.
Печем за около 30 минути на 200 градуса, като наглеждаме да не би чушките да са готови по-рано и ако е така, ги изваждаме и обелваме.
Изстъргваме и вътрешността на готовия патладжан и само леко раздробяваме, без да мачкаме на каша.
Лука и целината накълцваме и запържваме в мазнината до омекване. Добавяме обеления и нарязан домат, сол, пипера, кориандър, къри и една- две счукани скилидки чесън.
След две-три минути слагаме и едро раздробените патладжани с чушките и печения чесън.
В една чаша вода разбъркваме доматения концентрат и пиперковото пюре. Сипваме при зеленчуците и задушаваме за 10-15 минути.
Ако след това време видим, че в ястието има повече течност, увеличаваме огъня и готвим още няколко минути без капак, докато остане на мазнина.
Сервираме топло или студено, поръсено със свежи, накълцани листа от кориандър.
Самбук Айлазан е вкусотия с патладжани, към която със сигурност няма да останете безразлични!