Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постен боб със зеленчуци за Бъдни вечер

Постен боб със зеленчуци за Бъдни вечер

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
477917k
Постен боб със зеленчуци за Бъдни вечер
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Този постен боб е царят на трапезата за Бъдни вечер."

Необходими продукти

  • лук - 1 глава, червен
  • чушки - 1 бр. червена
  • лук - 2 стръка, пресен
  • червен боб - 425 г консервиран
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 2 стръка
  • доматено пюре - 100 мл
  • магданоз - 3 с.л. пресен, нарязан
  • джоджен - 2 с.л. или на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • захар - 1 с.л.
  • олио - около 100 мл
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • чили - на вкус, люспи
  • вода - 200 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци без боба и чесъна надребняваме. В олио ги задушаваме до омекване, като посоляваме леко.

Прибавяме доматено пюре, захар, счукан чесън, червен пипер, джоджен, чили, целина. Готвим още 7-8 мин.

Отворете консервата с червен боб и премахнете водата. Добавете боба към зеленчуковата смес и налейте 200 мл. Готвене още няколко минути, но не оставяйте боба да се разкашка.

Ако искате по-течна бобена гозба, добавете още вода.

Постен боб със зеленчуци за Бъдни вечер сервирайте с другите ястия за Бъдни вечер.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: