Самбук Айлазан

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Самбук Айлазан
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Самбук Айлазан е вкусотия с патладжани, към която със сигурност няма да останете безразлични!"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. голяма, зелена
  • чушки - 1 бр. сладка пиперка, червена
  • чушки - 1 бр. жълта
  • домати - 1 бр. добре узрял
  • целина - 1 стрък
  • чесън - 6 - 7 скилидки
  • доматен концентрат - 2 с.л.
  • пиперково пюре - 2 с.л.
  • къри - 1 к.л. или на вкус
  • кориандър - 1 к.л. на прах + пресни или сушени листа
  • бял пипер - 3 щипки
  • сол - на вкус
  • олио - 6 с.л. или зехтин
  • картофи - 5 - 6 бр. пресни (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази зеленчукова гозба е изключително вкусна и лесна за приготвяне. Тя може да се сервира като основно вегетарианско ястие или като гарнитура.

Има основно два начина за приготвянето на Айлазан, като единият включва картофи и се прави на принципа на нашенския гювеч, в който се редят нарязаните зеленчуци, овкусяват се с подправките и сосовете, налива се около 2 чаши вода и мазнината и всичко се готви бавно на слаб огън до омекване на продуктите и пълна готовност.

Другият начин е с предварителна обработка на някои от зеленчуците и включва печене, леко запържване и после задушаване. За мен това е и по-вкусният вариант, затова него ще опиша в тази рецепта от арменската кухня.

Започва се с патладжаните, които разполовяваме надлъжно, правим пробождания във вътрешността и натриваме със сол. Оставяме за 30 минути да се отдели горчив сок и после измиваме.

В процепите слагаме 4-5 скилидки чесън, намазваме с олио и слагаме в тава покрита с хартия за печене.

Около патлаждана подреждаме и трите цвята чушки. От тях можем да сложим и повече.

Печем за около 30 минути на 200 градуса, като наглеждаме да не би чушките да са готови по-рано и ако е така, ги изваждаме и обелваме.

Изстъргваме и вътрешността на готовия патладжан и само леко раздробяваме, без да мачкаме на каша.

Лука и целината накълцваме и запържваме в мазнината до омекване. Добавяме обеления и нарязан домат, сол, пипера, кориандър, къри и една- две счукани скилидки чесън.

След две-три минути слагаме и едро раздробените патладжани с чушките и печения чесън.

В една чаша вода разбъркваме доматения концентрат и пиперковото пюре. Сипваме при зеленчуците и задушаваме за 10-15 минути.

Ако след това време видим, че в ястието има повече течност, увеличаваме огъня и готвим още няколко минути без капак, докато остане на мазнина.

Сервираме топло или студено, поръсено със свежи, накълцани листа от кориандър.

Самбук Айлазан е вкусотия с патладжани, към която със сигурност няма да останете безразлични!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: