Edin.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеници»Печена лютеница с домати, чушки и патладжан

Печена лютеница с домати, чушки и патладжан

ГеновеваГеновева
Новак
171k14
Печена лютеница с домати, чушки и патладжан
Снимка: Геновева
1 / 2
05/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
Порции
15
"Има ли домашна лютеница вкъщи, никой няма да остане гладен"

Необходими Продукти

  • чушки - 2 и 1/2 кг шарен пипер
  • домати - 2 кг
  • моркови - 550 г
  • патладжан - 1 кг
  • чесън - 1 глава
  • лук - 2 глави
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте всички зеленчуци и ги отцедете много добре от водата.

Обелете патладжана, нарежете го на кубчета и го осолете - оставете го настрана, за пусне горчивия си сок. Измийте го след това и го изстискайте с ръце. През това време обелете морковите и ги нарежете на кръгчета. Чушките почистете от семките и ги нарежете на едри парчета.

Залейте доматите с гореща вода и ги оставете така да постоят за няколко минути. Залейте ги със студена вода след това и ги обелете. Нарежете ги на половинки.

Всички зеленчуци заедно с лука сложете в дълбока тава и ги овкусете със сол, захар и олио.

Разбъркайте ги добре, покрийте ги с алуминиево фолио и ги сложете да се печат на 250 °C за около 1 час.

Махнете след това фолиото и ги върнете във фурната - разбърквайте ги периодично и ги печете така за още около 2 часа.

Малко преди да изключите фурната добавете нарязания на филийки чесън и черния пипер.

Оставете зеленчуците да изстинат и ги пасирайте добре.

Сипете домашната лютеница в стъклени сухи бурканчета и я затворете.

Сложете я да се вари за около 15 минути.

Печената лютеница с домати, чушки и патладжан е много вкусна.

Добър апетит!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: