Edin.bg»Рецепти»Палачинки»Катми»Класически Родопски Катми

Класически Родопски Катми

Класически Родопски Катми
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"От родопските катми по-вкусни няма"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • лимецово брашно - 200 г
  • мая - 20 г прясна
  • краве масло - за намазване
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 200 мл гореща
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд смесете водата и киселото мляко. Добавете сместа към захарта и маята. Оставете за десет минути до активиране на мята.

Чукнете яйцата, разбийте ги и ги добавете при сместа. Сипете още брашното, олиото, солта. Разбъркайте. Покрийте купата с кърпа и оставете за час.

През това време пригответе незалепващ тиган, в който ще приготвите вкусните катми. Оставете го на средна температура. С черпак сипете от сместа и разпределете хубаво с дъното на черпака.

Печете родопските катми от всяка страна до готовност. Готовите мажете с масло.

Поднесете Класическите Родопски Катми със сладък или солен пълнеж.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Моята баба, класическа родопчанка от с. Солища само с брашно от лимец готвеше...катмите.
22.06.2023 20:37