Начин на приготвяне
Измийте и почистете пилешкото, нарежете го на порции, след което го запържете в малко олио до златист цвят.
Извадете го и в същата мазнина задушете нарязаните чушки, моркови и лук. Накрая добавете ориза.
Когато зрънцата станат полупрозрачни, поръсете с червения пипер и добавете доматите (обелени и нарязани на кубчета), разредени с чаша топла вода.
Гответе още 5 минути и добавете наситненото кисело зеле.
Намазнете гювеча с малко олио и сипете вътре задушените зеленчуци. Прибавете и нарязаните картофи, царевицата, граха и овкусете с подправките - черен пипер, джоджен и сол.
Налейте хладка вода в гювеча, колкото да покрие продуктите.
Най-отгоре разпределете пърженото пиле и сложете няколко бучки масло.
Сложете гювеча в студена фурна и включете на 150 градуса. След около 20 минути увеличете на 220 градуса.
Печете гювеча още час. Изключете фурната и оставете гювеча за още 30 минути вътре, без да махате капака - така гювечът ще се готви още кратко.
Празничният Пилешки Гювеч е готов.