Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Класическа гръцка баклава

Класическа гръцка баклава

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Новак
54232
Класическа гръцка баклава2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Понякога на човек му се иска да си хапне нещо много, много сладичко, а каква по-добра идея в такъв момент от една класическа гръцка баклава"

Необходими продукти

  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • краве масло - 250 г
  • орехи - 1 ч.ч. натрошени
  • яйца - 6 бр.
  • кори - 2 пакета фини
  • захар - 1 ч.ч.
  • сироп
  • ванилия - 2 бр.
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - около 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си подходяща тава и я намазнете с разтопено масло. Нарежете пакет кори на ленти, дебели 1.5 см и го сипете вътре.

В купа смесете бакпулвера, брашното, захарта и яйцата и залейте корите. Поръсете гръцката баклава с орехи, наситнени. После сипете другия пакет кори по същия начин.

Полейте с разтопено масло. Печете вкусната баклава за 40 минути на 220 градуса.

Пригответе през това време сиропа за баклавата. В тенджера сипете захарта, ванилията и водата. Разбъркайте и оставете за десет минути.

Надупчете готовата баклава с вилица или нож и залейте със сиропа.

Поднесете класическата гръцка баклава след 1 нощ престояла да се сиропира.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: