Начин на приготвяне
Първо отделете ядките шамфъстък от черупките - използвайте печени, но безсолни.
Накълцайте ги на ситно. Наситнете и орехите и ги смесете с другите ядки, но оставете една шепа от шамфъстъка (за поръсване).
Намазнете с разтопено масло дъното и стените на правоъгълна тава с размери около 35х22 см. Положете кора, като я накъсвате, за да пасне на размерите на тавата.
Намажете кората с масло и поръсете с ядките. Продължавайте така до изчерпване на продуктите.
Последната кора намажете само с с масло. Нарежете баклавата на ромбчета. Сложете я в загрята на 160 градуса фурна за около 40 минути или до златист загар.
Изключете фурната и оставете баклавата за няколко минути вътре - така ще изсъхне още малко. Изчакайте да се охлади напълно. Ако имате възможност я оставете за една нощ.
Пригответе сиропа. За целта сложете на силен огън захарта, водата, портокаловата кора и лимоновия сок. Щом кипне, намалете и варете около 15 минути. Ако сиропът ви се стори малко - увеличете количествата, като спазвате пропорциите.
Извадете портокаловите кори и залейте баклавата с горещия сироп. Оставете за няколко часа или цяла нощ. Преди поднасяне поръсете с шамфъстък.
Страхотната баклава за Нова Година е готова.