Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Страхотна баклава за Нова Година

Страхотна баклава за Нова Година

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Страхотна баклава за Нова Година
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
16
"Подсладете Новата си година с тази страхотна баклава"

Необходими продукти

  • кори за баница - 250 г фини
  • масло - 180 - 200 грама
  • шамфъстък - 150 г, тегло с черупките
  • орехи - 240 грама
  • Сироп
  • портокалова кора - от 1/2 цитрус
  • захар - 380 грама
  • вода - 450 мл
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо отделете ядките шамфъстък от черупките - използвайте печени, но безсолни.

Накълцайте ги на ситно. Наситнете и орехите и ги смесете с другите ядки, но оставете една шепа от шамфъстъка (за поръсване).

Намазнете с разтопено масло дъното и стените на правоъгълна тава с размери около 35х22 см. Положете кора, като я накъсвате, за да пасне на размерите на тавата.

Намажете кората с масло и поръсете с ядките. Продължавайте така до изчерпване на продуктите.

Последната кора намажете само с с масло. Нарежете баклавата на ромбчета. Сложете я в загрята на 160 градуса фурна за около 40 минути или до златист загар.

Изключете фурната и оставете баклавата за няколко минути вътре - така ще изсъхне още малко. Изчакайте да се охлади напълно. Ако имате възможност я оставете за една нощ.

Пригответе сиропа. За целта сложете на силен огън захарта, водата, портокаловата кора и лимоновия сок. Щом кипне, намалете и варете около 15 минути. Ако сиропът ви се стори малко - увеличете количествата, като спазвате пропорциите.

Извадете портокаловите кори и залейте баклавата с горещия сироп. Оставете за няколко часа или цяла нощ. Преди поднасяне поръсете с шамфъстък.

Страхотната баклава за Нова Година е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: