Начин на приготвяне
В тенджера с вряла вода попарете копривата за около две минути. След като е готова, махнете стъблата и нарежете на дребно връхчетата.
Запържете чесъна и лука, предварително наситнени. Сипете към тях копривата и задушете за 2-3 мин.
Добавете черния пипер, червения пипер, брашното и доматеното пюре. Разбъркайте. От количеството на брашното зависи колко гъста искате да стане копривената каша.
Сипете млякото и разбийте с телена бъркалка, за да не се образуват бучки. Когато кашата стане по-кремообразна, сипете на части при водата без да спирате да бъркате.
Овкусете с черен пипер и сол, варете още 25 мин. Разбърквайте периодично. Докато гъстата каша от коприва се готви, се заемете с ориза.
Разтопете маслото с лъжица сол във вода според ориза, който ползвате. Щом заври водата, добавете измития ориз и варете около 20 мин. Щом поеме течността, оставете за още 10 мин.
Поднесете копривената каша с топка ориз и поръсен магданоз.