Начин на приготвяне
Може да използвате замразена коприва извън сезона, но ако използвате прясна, трябва да я изчистите и измиете, след което да я попарите във вряща вода за 2-3 минути. Отцедете и щом се охлади, наситнете бланшираната коприва.
Сгорещете олиото и запържете наситнените два вида лук. Добавете веднага ориза и сипете 2 чаши вода. Овкусете с черен пипер и морска сол, добавете магданозените дръжки и копривата.
Разбърквайте и ако има нужда, долейте още топла вода. След 10-тина минути прибавете нарязания на малки кубчета картоф.
Около 5 минути преди супата от коприва да е готова, добавете доматите и залейте с още вода. Количеството на течността зависи от това дали искате супата да е по-гъста или по-течна.
След като отново кипне, оставете зеленчуковата супа да се вари 3-4 минути. Поръсете я с наситнените листа магданоз.
Застройте супата с разбитото яйце с киселото мляко и темперирайте внимателно, за да не се пресече супата.
Може да сервирате супата с малко люто, добавка от кисело мляко или малко натрошено сирене.
Гъстата копривена супа е чудна!