Начин на приготвяне
За този лимецов хляб брашното от лимец се слага в купа и се смесва със захарта и солта.
В средата се прави кладенче, в което се сипва киселото мляко, оцетът и содата. Разбърква се само съдържанието на кладенчето и сместа се оставя да шупне.
Добавя се олиото и водата и се замесва тесто. Нужно е само да се поеме течността от брашното и да се постигне хомогенност, без да се премесва дълго.
Тъй като зависи от плътността на киселото мляко, което се употребява, може да се наложи да се добави още течност, или обратно - още брашно. Аз използвам домашно овче мляко и с тези пропорции за мен беше идеално.
Оформя се кръгъл хляб и се слага в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка. Поръсва се с брашно и по повърхността му се правят прорези.
Хлябът със сода не трябва да се оставя да втасва!
Пече се директно в загрята на 200°C фурна за 5 минути и след това температурата се намаля до 180°C като печенето продължава още около 30 минути или до апетитен загар и твърда коричка, която издава звук на кухо щом се почука по нея.
Предимството на соденият хляб с лимец, освен че е полезен, но и става изключително бързо, без да се налага дълго месене и втасване.
Няма как да стане пухкав и да увеличи много обема си този соден хляб от лимец, но пък е вкусен и здравословен и само една филийка от него е достатъчна, за да ви засити.